Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obecně se dá říct, že k tomu, aby vznikl vztah, jsou zapotřebí minimálně dva lidé. Sexuální orientaci se meze nekladou, my se však, vzhledem k založení autorů, zaměříme na jedince opačného pohlaví.

Český jazyk je vynikajícím nástrojem k poměrně přesnému označení čehokoliv několika málo písmeny: osoby navazující vztah lze tedy poměrně výstižně označit jako osobu svádějící a osobu sváděnou. Žijeme v jedenadvacátém století, v období rovnoprávnosti pohlaví, specificky ženská ani specificky mužská úloha ve vztahu svádějící – sváděný se nedá určit. Obojí může být obojí. Vymezení rolí nicméně předchází vlastnímu vzniku vztahu.

O vzniku vztahu začínáme mluvit ve chvíli, kdy se ze sváděného stane svádějící a naopak. Úlohy tedy přestávají být jasně vymezené.

Kdy dojde k této změně je obtížné přesně určit. Dokonce nemusí nastat vůbec: potom mluvíme o platonické lásce.

Obecně záleží na schopnosti svádějícího konat tak, aby sváděný pochopil, a na vnímavosti a rozpoložení sváděného. Samozřejmě se může stát, že sváděný sice pochopí úlohu svádějícího, ale tím také všechno skončí: jiskra nepřeskočí.

Na druhou stranu může dojít k tomu, že sváděný svádějícího nepochopí, protože neprojevil své úmysly dostatečně jasně – nepochopí, že je sváděn, i když by to třeba s radostí uvítal. Navíc pokud je vyloženě nedovtipný , je vznik vztahu už v samotném počátku silně ohrožen. Extrémním příkladem je, když svádějící – žena – podcení bezpečnost a k iniciaci schůzky pod krycím názvem „Setkání po letech“ využije pevné telefonní linky sváděného – muže - a nechá mu vzkaz u jeho manželky. Koneckonců proč ne, obě se znají, už se také léta neviděly, pohovoří po telefonu, vše vypadá bezelstně. Také schůzka proběhne na první pohled v pohodě, ovšem svádějící svou úlohu neodhalí dostatečně jasně a sváděný je zkrátka dřevo. Když potom průběh schůzky líčí doma manželce, tato završí besedu slovy: „No, to se divím. Byla bych se vsadila, že tě chtěla klofnout.“ Popsaná situace se většinou přece jenom ještě dá zachránit a další schůzka, tentokrát bez vědomí manželky sváděného, již uvede vše na pravou míru.

Co ale přivede člověka k tomu, že se stane svádějícím? V některých případech nesporně fyzická nebo psychická přitažlivost, převažuje však zvědavost a snaha obohatit rodinný život o něco, co mu chybí k dokonalosti a co se doma prostě nenajde.

Několik příkladů takové zvědavosti:

      - doma se intimní styk koná jednou za čtrnáct dní. Není ve vztahu s další osobou častější?

- doma se intimní styk koná čtyřikrát do týdne. Nelze si vztahem s další osobou čas od času od toho vysokého nasazení odpočinout?

- je fakt, že si občas dobře pokecáme, skutečně vrcholem toho, co by nás dva mohlo potkat?

- když ona je na Frantu takhle hnusná: bude tak hnusná i na mě?

- když má takovouhle barvu vlasů,  jak je na tom asi

jinde?

- jaké to je, když má ženská menší prsa než ta moje?

- jaké to je, když má ženská větší prsa než ta moje?

- je takhle příjemná ve všech situacích?

- obecná zvědavost typu „Nemohl jsem si tenkrát vybrat líp?“

- jakpak asi chutná zakázané ovoce?

 

Avšak pozor! Pokud je vztah založený na materiální zvědavosti typu: „Jakou asi dělá tahle šťabajzna svíčkovou?“ nebude to to pravé ořechové. Podobně není nutné trápit se otázkami vycházejícími z okruhu témat spojených s domácími pracemi. Vztah protistrany k jakýmkoliv domácím pracím je pro mimomanželský vztah zcela bezvýznamný. Tím, že pravidelně luxujeme, přítelkyni neoslníme. A naopak, to, že neluxujeme vůbec,  jí nemá proč vadit.  

U žen pak, podle všech pravidel, bude rozhodující přitažlivost vyhlédnutého objektu, fyzická i psychická, nebo alespoň jedna z nich. V některých případech může také jít o přitažlivost finanční, ale to na podstatě věci nic nemění.

Když jiskra přeskočí a blíží se čas, kdy logicky dojde k důvěrnostem, žena si klade otázku: „Jaký asi je tenhle chlap v posteli?" Rozměry nehrají roli, alespoň prozatím. (A pokud jde o výši konta, nemůže to být horší…) V případě akutní zamilovanosti všechna pravidla pozbývají platnosti a ženě je úplně jedno,jaké výkony v posteli její milý předvádí, a je dokonce schopna donekonečna tvrdit, že je to ten nejlepší milenec na světě, přestože si možná ani není zcela jistá, že k nějakému styku došlo a usuzuje tak pouze ze zjevně uspokojeného výrazu v obličeji dotyčného. To má blahodárný vliv na mužské ego a fyzické výkony na sebe nenechají dlouho čekat. Potíž je v tom, že pokud vztah skončí a dojde na ostré výměny názorů,  ženě občas povolí nervy a  barvitě vylíčí překvapenému partnerovi, kolik úsilí ji stálo neustálé předstírání vrcholů a že ji to s ním v posteli vlastně vůbec nebavilo. Pak může být pracně nabyté sebevědomí znovu v nedohlednu.

 

Shrnutí: Vznik mimomanželského vztahu je podmíněn určitým nedostatkem ve stávajícím manželství. Milenec nebo milenka  nejsou přímou příčinou vzniku mimomanželského vztahu, ale pouze katalyzátorem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář