Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud jsme si předchozí kapitoly prostudovali opravdu důkladně, jsme připraveni složit závěrečnou zkoušku, v níž se ukáže, jestli jsme skutečně schopni zpestřit si život. Rozebereme si několik konkrétních  situací a společně zkusíme najít chyby, kterých jsme se dopustili. Správné odpovědi nalezneme na konci kapitoly.

 

  1. Představme si pěkný, květnový den. Naší přítelkyni  právě odpadla  lekce angličtiny, takže si na nás může navečer udělat dvě hodiny času. V kapse nás tlačí klíče od domu našeho kolegy, který odcestoval na tři týdny do lázní.  Sami zrovna pracujeme na uzavření důležitého kontraktu. V rámci přípravných jednání se konají četné pracovní schůze, které se často protáhnou, ale dneska výjimečně žádnou nemáme. Co uděláme?

 

A) Zavoláme manželce, že  máme neodkladné jednání a ještě tak dvě hodiny se zdržíme.  Potom  zavoláme přítelkyni a půjdeme společně kolegovi zalít květiny.

B/ Ujistíme se, zda nás dneska nečeká povinný nákup, nemáme někoho někde vyzvednout, nemá přijít tchýně, případně jestli na dnešek nepřipadá nějaké rodinné výročí, narozeniny nebo svátek. Pokud cokoliv objevíme, nic nevymýšlíme  a zavoláme manželce, že se pokusíme být doma včas.   Jestliže se ukáže, že žádné povinnosti nemáme, zavoláme  manželce, že máme neodkladné jednání a ještě tak dvě hodiny se zdržíme. Potom zavoláme přítelkyni a půjdeme společně kolegovi zalít květiny.

 

C) Vpodvečer vysílají přímý přenos čtvrtfinále mistrovství světa v ledním

hokeji. Budeme spěchat domů, abychom si zápas vychutnali od úvodní buly.

 

  1. Naše přítelkyně přijde s nápadem vyměnit si fotografie. Jednak nás chce mít pořád u sebe, aby si mohla  kdykoliv připomenout náš neodolatelný úsměv, a my se zase mohli kdykoliv potěšit pohledem na ni. Jak se zachováme?

 

A) Pochválíme přítelkyni její nápad, její fotografii si uschováme do peněženky mezi ostatní fotografie a před příchodem domů fotografii vyhodíme do odpadkového koše.

B) Pochválíme přítelkyni její nápad, její fotografii si uschováme do peněženky mezi ostatní fotografie.

C) Vysvětlíme přítelkyni, že se nejedná o dobrý nápad a na výměnu fotografií nepřistoupíme.

 

  1. Paní Jana žije na vesnici a má již přes rok poměr s mužem ze sousedního města. Přestože v tomto prostředí je třeba daleko větší obezřetnosti než ve velkoměstě, dosud nevznikly žádné potíže. Protože se pár nevídá příliš často, nosí Jana ve své peněžence přítelovu fotografii. Jednoho dne ovšem manžel požádá o banální výměnu dvoustovky a při hledání dvou zelených u manželky na fotku narazí. Samozřejmě žádá okamžité vysvětlení. Jak by  měla paní Jana reagovat?

 

A) Paní Jana je tak zaskočena, že se nepokusí o sebemenší výmluvu a vztah přizná. Manžela obviní z nedostatku zájmu o svou osobu, což udává jako hlavní příčinu svého jednání.

B) Paní Jana bude tvrdit, že fotografie patří přítelkyni, která  u ní byla nedávno na návštěvě a chlubila se svým novým přítelem. Bohužel fotku zde nakonec zapomněla, a proto ji Jana vložila do peněženky. S přítelkyní se totiž uvidí v cukrárně, kde jí fotku vrátí.

C) Paní Jana bude bezradně krčit rameny a divit se, kdeže se v její peněžence ona fotografie vzala. Že by podlý trik kolegyně Marie?

 

  1. Pan Standa žije ve velkém českém městě a udržuje již několik let poměr se ženou, kterou zná déle než vlastní manželku. Má dojem, že v maskování vztahu je již ostříleným borcem a pro jednu schůzku zvolí krycí legendu „Několik piv s Jarkem z Českého Těšína“. Jarek do města přijíždí zhruba dvakrát do roka. Když se Standa vrací domů, již ve dveřích ho přivítá manželka s výhružným výrazem ve tváři. „Kdes byl?“ „No přeci s Jarkem na pivě,“ odpoví Standa v souladu s krycí legendou. Říkal jsem ti to.“ A pak to přijde: „Jó? A že Jarek volal. Náhodou měl cestu kolem a ptal se mě, jestli tě s ním pustím na pivo.“ A manželka samozřejmě hned žádá vysvětlení. Jak by měl pan Standa reagovat?

 

A) Pan Standa bude tvrdit, že tento průhledný trik zvolil proto, aby mohl jít na pivo s kamarádem Evženem. Evžena manželka pana Standy nemůže ani vystát a zcela jistě by s ním svého manžela na žádné pivo nepustila.

B) Pan Standa je tak zaskočen, že se nepokusí o sebemenší výmluvu a vztah přizná. Manželku obviní z nedostatku zájmu o svou osobu, což udává jako hlavní příčinu svého jednání.

C) Pan Standa se viditelně rozzlobí na Jarka. Rozprávěli tak u piva o manželkách, a ten nechutný Jarek zneužil momentu, kdy byl pan Standa na toaletě a zavolal manželce. Proto se ten filuta zbytek večera smál pod vousy.

 

  1. Po příjemném letním odpoledni stráveném s přítelkyní u vody se pan Adam vrátil do bytu své partnerky Pavly a jako obvykle jí vylíčil běžné trampoty všedního dne. Všímavá paní Pavla však záhy objevila na jeho tmavomodrém triku dva dlouhé světlé vlasy. Jelikož sama je tmavovláska a velkoryse přecházet drobnosti nepatří k jejím charakteristickým vlastnostem, tvrdě po Adamovi žádá přijatelné vysvětlení.

 

A) Pan Adam se tváří velmi překvapeně, tvrdí, že vůbec nemá tušení, kde se vlasy na jeho oděvu vzaly, že triko má na sobě od rána a předtím se povalovalo doma, jakékoliv obvinění odmítá a nechápe, proč se do něj Pavla kvůli takové blbosti naváží. Koneckonců, on na ní také pořád nehledá nějaké nesmysly a vysvětlení opravdu podat nemůže, neboť žádné neví.

B) Pan Adam je tak zaskočen, že se nepokusí o sebemenší výmluvu a vztah přizná. Manželku obviní z nedostatku zájmu o svou osobu, což udává jako hlavní příčinu svého jednání.

C) Pan Adam se zatváří překvapeně,  mrkne na vlasy a špitne: „Božínku, ty asi budou Lubošovy!“

 



SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

 

1. B

Rozbor:

Zvolíme-li bez rozmyslu A, můžeme se dopustit nenapravitelné chyby (viz Kapitola II). Četli jsme opravdu pozorně?

Napadlo nás zvolit C? Ale ono je tak trochu ve hvězdách, kdy zase naší přítelkyni odpadne angličtina, budeme mít v kapse klíče od cizího bytu a doma nás zrovna nebudou postrádat.  Navíc, zmíníme-li se manželce v telefonu, jaký máme pech, že kvůli jednání přijdeme o důležitý hokejový zápas, posílí to důvěryhodnost naší  legendy.

 

2. C

Rozbor:

Volba A) Takovéto chování je  jednak nehezké, ale hlavně by se mohlo stát, že na úmysl fotografii vyhodit před příchodem domů zapomeneme. Výsledek je stejný jako v případě B.  Pro obě možnosti platí totéž: nepřipustit žádné hmatatelné důkazy (viz Kapitola XII).

 

3. B

Rozbor:

Volba A. Tuto možnost zvolila  skutečná paní Jana. Vznikl samozřejmě velký konflikt, který se sice časem urovnal, avšak schůzky s přítelem byly definitivně zrušeny. Zájem manžela se po této epizodě logicky nijak nezvýšil.

C. To by musel být opravdu krutý žert. Něco takového se prostě nedělá. Paní Jana by se nejen nezbavila podezření, ale byla by navíc vystavena nepříjemným otázkám typu: „Ty necháváš jen tak válet peněženku? (!)“

4. C

Rozbor:

Volba A. Tuto možnost pan Standa zavrhl. Přiznal by se tím ke lži a jeho důvěryhodnost by byla ta tam. Jeho časoprostorové možnosti scházet se s přítelkyní by byly do budoucna silně omezeny.

Bod B) už jsme řešili v minulé otázce. Pan Standa na rozdíl od paní Jany tušil, že tuto variantu nesmí zvolit. Standa skutečně zvolil C, Jarek další den manželce zavolal a omluvil se za nejapný žert. Není nad chlapskou solidaritu.

 

5. A, C

Rozbor:

V tomto případě se nabízejí hned dvě volitelné možnosti. Sami cítíme,  že udělat divadlo ze dvou nalezených vlasů je spíše příznakem chorobné podezíravosti. K cizím vlasům můžeme přijít kdekoliv – v služebním autě, v MHD, ve kanceláři,  při obchodním jednání, v restauraci, prostě všude, kde se posadíme a opřeme se.  Je jen na nás, vyřešíme-li vzniklou situaci s nadhledem a humorem sobě vlastním  (varianta C),  nebo tzv. konfliktním způsobem (varianta A).

Pokud jsme zvolili variantu B), vyhledejme psychologa. Naše psychika je neustálým kamuflováním mimomanželského vztahu a nadměrným přemýšlením, co na nás náš zákonný partner skutečně ví,  již značně narušena.

              

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář