Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát se to může komukoliv z nás, i když můžeme být stokrát přesvědčeni o opaku, navíc kdykoliv. Prostě přeskočí jiskra.

Jestliže se nám omrzel náš partner a hledáme změnu, přečtěme si raději společenskou rubriku laciného magazínu. Následující řádky jsou určeny těm,  kteří ctí instituci manželství, a jejich cílem - naším cílem – je předejít tomu, aby se nějaký chvilkový „úlet“ podepsal na  naprosto zbytečném rozpadu léta budovaného vztahu, na zklamání, nechutných tahanicích a životní tragédii. Zmíněná jiskra, která tak ráda přeskakuje, se dá bez nadsázky  přirovnat k časované bombě. Nikdo netuší, kdy, kde, jak a proč bude iniciována.

Pokud vstoupíme do mimomanželského vztahu, děje se tak povětšinou náhle a bez rozmyslu. Chceme si to užít. Ovšem aby byly naše zážitky co nejpříjemnější, budou vyžadovat poměrně podrobnou strategii a nemalé plánování. Asi bychom těžko vzpomínali na film, seriál či telenovelu, kde by hlavní hrdina měl báječnou manželku, skvělou,  atraktivní milenku, vedl by spokojený a úspěšný život, jeho děti by řádně prospívaly, občas vzal manželku do divadla, tu a tam vyrazil s milenkou na víkend a navíc představoval charakterního hrdinu. Ne,takové typy na obrazovce, ba ani v knihách nenajdeme. Obecný názor, vyplývající ze zavedené morálky a zakořeněný v každém z nás, lze vyjádřit rovnicí: zadaný partner + milenka/milenec = bezcharakterní zvrhlík. V praktickém životě tento vzorec už tak jednoznačně neplatí. Mnozí z nás udržují nemanželský vztah, aniž by tím někomu působili problémy, a mají-li dostatek rozumu a soudnosti, nikomu tím neublíží.

Když už jsme zmínili, co si o mimomanželských vztazích myslí spisovatelé, potažmo televizní scénáristé, všimněme si dalšího omylu, který je nám často vnucován: v reálném životě nemusí nutně být milenkou pouze mladá slečna, lačnící utrhnout pro sebe úspěšného ženatého muže. Vysoké procento milenek tvoří odrostlejší dámy, které nekoulí očima a nekácejí se do náruče každého muže, který o ně projeví zájem, ženy zbavené romantických představ o „velké lásce“.
Zásadní podmínkou je tolerantní vztah k partnerovi, s kterým si rádi pohovoříme, vážíme si jej za to, jak se stará o rodinu, zajímají nás jeho problémy a čas s ním strávený nepovažujeme za ztracený. Pokud jsme přesvědčeni, že náš protějšek je jen nemyslící hlupák, kterého se štítíme dotknout, naše úsilí udržet nemanželský vztah v anonymitě bude tím pádem menší a riziko chyb a odhalení značné. Zato konečné důsledky bývají kupodivu stejné - v lepším případě obrovský průšvih, v horším rozbité manželství.

Existuje jistě celá řada způsobů, jak si najít milence nebo milenku a jak si je udržet, o těch však tato příručka není. Nečekejme ani doporučení stran sexuálního života nebo intimních praktik –  tomuto účelu slouží jiné publikace, které možná najdeme ve stejném knihkupectví, ale na jiném místě..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář