Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pod pojmem dlouhodobá akce rozumíme akci o délce trvání minimálně 36 hodin (den + noc), skutečnou zkoušku zralosti, jakousi maturitu v oblasti nemanželských vztahů. Co obnáší a jak ji můžeme složit? 

Teprve dlouhodobá akce doopravdy prověří naše organizační schopnosti. Až doposud jsme si vystačili s jedním modelovým řešením, tentokrát jich však budeme muset zkombinovat více. Dlouhodobá akce se neobejde bez dlouhodobé, důkladné přípravy, v jejímž rámci budeme muset překonat nejednu drobnou i větší překážku. Není možné jen tak jednoduše oznámit partnerovi: „Dnes odpoledne si udělám takový malý výlet po severní Evropě. Vrátím se za pět až šest dní.“  (Schválně to zkuste.) Dojde i na oběti, někdy nemalé (viz Kapitola VII). Dostaneme například svolení zúčastnit se srazu veteránů a místo střeženého parkoviště, kterého si budou užívat ostatní našlechtěné veterány, se náš pěstěný plechový krasavec, ke kterému se doma celý rok nesmí nikdo ani přiblížit, dočká přenocování na sídlištní ulici mezi ostatními komerčními plechovkami, vystaven všanc nepřízni počasí a chtíči pouličních zlodějů a vandalů.

Zopakujme si to ještě jednou: na akci trvající dva a více dní je třeba se připravit opravdu pečlivě a nepodcenit žádné detaily.

Pokud máme v úmyslu absolvovat dlouhodobý výlet (poté, co se nám jej doma podařilo přijatelně odůvodnit) pouze virtuálně, ale nejsme si jisti, jestli to zvládneme, je nejlepším řešením akci doopravdy uskutečnit, abychom si opatřili dostatek materiálu, s kterým můžeme po návratu pracovat.  V řeči příkladů – výstavy holubů, brněnského strojírenského veletrhu, případně srazu veteránů se skutečně zúčastníme a přítelkyni vezmeme s sebou. Jestliže během akce potkáme známé, kteří jsou zvyklí vídat nás spíše v doprovodu našeho zákonného protějšku, je vhodné chovat se k sobě velmi formálně, eventuelně se k sobě vůbec neznat, pobyt na místě zkrátit na minimum, pobrat dostatek propagačních materiálů a rychle se vytratit. V případě, že se jedná o podnikovou akci, oželíme ubytování zdarma a pronajmeme si pokoj v jiném hotelu. Sice neušetříme, ale zato budeme mít soukromí a nebudeme se muset plížit po chodbách.

Je to krásná představa – příjemná večeře s milenkou, celá noc vyhrazená hrátkám (kdy se nám to naposledy stalo doma?), ráno společná snídaně, nejlépe do postele, a pak celý den spolu… Tak dlouho jsme se na to připravovali, tak dlouho jsme se těšili: co může být romantičtějšího? Ne vždy ale všechno proběhne tak, jak jsme si vysnili.  Může se ukázat, že náš partner vysněné randez-vous pojal jako příležitost pořádně se vyspat, bez toho, aby ho budily děti nebo pes, kterého je třeba vyvenčit. Možná, že jeho toužebným přáním je proležet celou sobotu v posteli a ne trajdat po brněnském výstavišti, poslouchat vrkání holubů nebo čichat výfukové plyny veteránů. Buďme ve svých představách skromnější a zkusme neplánovat, co konkrétně spolu vykonáme a zažijeme. Spokojme se s tím, že budeme spolu, a jak to proběhne, to se uvidí až na místě s ohledem na okolnosti, nálady a představy našeho partnera.  Ušetříme si zklamání z toho, co všechno jsme obětovali a vytrpěli, kolik času a úsilí nás to stálo a jak malý efekt to oproti našim velkým očekáváním přineslo.

Někdy si můžeme vše pokazit vlastním chováním. Během kratších schůzek jsme ještě schopni mít je pod kontrolou, ale při déle trvající akci můžeme snadno sklouznout k běžným návykům až zlozvykům. Zkrátka přestaneme se chovat tak, abychom se líbili a začneme se chovat tak, jak jsme navyklí. A tehdy dostane náš partner šanci uvědomit si, jak moc se vlastně podobáme jeho manželovi/manželce. Na takové okamžiky ztráty sebekontroly je jednak třeba si dávat pozor, a jednak být připraven na to, že mohou nastat i u našeho partnera. Platí to pro muže i pro ženy. Jak se naše přítelkyně vyrovná například se zjištěním, že smrkáme nahlas a způsobem, za který už léta svého manžela peskuje, že si v restauraci při jídle klidně krkneme,  při romantické májové procházce rozkvetlým parkem jsme schopni zcela neromanticky prdět, když usilovně přemýšlíme, drbeme se přitom mezi nohama, po obědě máme ve zvyku svalit se na otoman a dát si dvacet, nebo že se po dokonání milostného aktu odvalíme a okamžitě usneme, to bude záviset na míře její tolerance a opravdovosti jejích citů vůči nám.

Další nebezpečí vzniku trapné situace souvisí s idylickou večeří při svíčkách a vínku, případně něčem ještě silnějším. Přežene-li to s alkoholem muž, hrozí, že selže jako milenec. Přežene–li  to žena,  může se stát, že uprostřed aktu přejde její roztoužené vzdychání v přezíravé chrápání. Je dobré stanovit si dopředu nějakou rozumnou míru a nesnažit se překonat všechny dosavadní rekordy v konzumaci alkoholu. 

Podtrženo a sečteno: vidina delší doby strávené s neoficiálním partnerem je sice velmi vzrušující,  reálně však může dojít i k takovému paradoxu, že naše dlouho plánovaná akce bude skutečným vrcholem vztahu, po kterém nemůže následovat nic jiného než rozchod.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář